STR Teknikk

Dr. philos. Einar Stranden

Skanning av dias

Fargedias er et utmerket medium. Store mengder verdifull informasjon, både for private, i yrkes- og firmasammenheng er lagret på dette formatet. Etter hvert har Microsoft PowerPoint og lignende produkter fullstendig tatt over for presentasjoner. For mange er det ønskelig å ta vare på dias i digital form for anvendelse i presentasjoner, publikasjoner, etc. Og bilder med stor affeksjonsverdi, for eksempel familiebilder, kan ved digitalisering spres til flere og således sikres for ettertiden.

Med profesjonelt utstyr kan vi digitalisere dias. Skanner har oppløsning på 4000 piksler per tomme og maksimalt 16 bit RGB-fargedybde. På maksimal oppløsning og fargedybde vil innskannet ukomprimert bilde kunne bli godt over 100 MB. Med unntak av materiale som skal til trykkerier vil slike datastørrelser normalt være upraktisk. Etter å ha skannet flere tusen dias finner vi at 8 bit RGB-farge og skalering 70-100 % og jpg-komprimering er ideelt for vanlige formål. Da vil filstørrelsen variere mellom 1 og 3 MB (ukomprimert datamengde vil ligge i området 25-65 MB). Vi har fått laget papirkopier i formatet 30x40 cm av denne type filer med særdeles godt resultat. 

Medfølgende programvare fjerner effektivt rusk og artefakter i emulsjonen - som kan være et problem etter lang lagring. Denne funksjonen har har vi hatt stor glede av ved innskanning av 50 år gamle dias.

Vi sørger for effektiv og rask leveranse. For pris og andre detaljer for skanningen, se bestillingsskjema. Vennligst print ut dette skjemaet og fyll inn detaljer før innsendelse.

Ta gjerne kontakt på forhånd, fortrinnsvis på einar.stranden@mimer.no